MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI MÚZEUM GEORGIKON MAJORTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÓHELY

A Georgikon (1797-1848) volt Európa elsőként alapított önálló agrár-felsőoktatási intézménye. A tanintézet számára a Georgikon major biztosította a gyakorlati oktatás és kísérleti gazdálkodás feltételeit. A Georgikon major 1972 óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum része, az ország jelentős emlékhelyei között számon tartott műemlék.

 

Kiállítások:
– A keszthelyi agrárszakoktatás története
– Majorok kiépítése, cselédek élete
– A növénytermesztés eszközei és gépei
– Szőlőtermesztés és borászat
– A gabona tisztítása, tárolása és mérése
– Kovácsműhely, bognárműhely, kádárműhely
– Állattenyésztési kiállítások

Élménygazdaság:
Baromfiudvar, szántóföldi és kertészeti növényeket bemutató egységek, számos információs hely, kisépület, játszópajta, kerti játékok, lugaspihenő és sütőhelyek teszik egyedivé az oktatást és pihenést egyaránt jól szolgáló bemutató gazdaságot.

Ismertető:
A Georgikon (1797-1848) volt Európa elsőként alapított önálló agrár-felsőoktatási intézménye. A tanintézet számára a Georgikon major biztosította a gyakorlati oktatás és kísérleti gazdálkodás feltételeit. A Georgikon major 1972 óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum része, az ország jelentős emlékhelyei között számon tartott műemlék. A régi gazdasági épületekben ma agrártörténeti tárgyakkal gazdagon berendezett kiállítások és gyűjtemények láthatók. Nevezetességei közé tartozik az ország legöregebb traktora, az 1924-ben gyártott működőképes HSCS nyersolajtraktor és egy szintén működőképes százéves Fowler-féle kétgépes gőzeke. A múzeum kertjében 2013-ban élménygazdaság létesült, amelyben baromfiudvar, gazdasági növényeket bemutató egységek, játszó és pihenőhelyek várják a látogatókat. Tavasztól őszig számos program, rendezvény színesíti a múzeumi kínálatot.

 

További információ:
Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
8360 Keszthely, Bercsényi Miklós u. 65-67.
Telefon: 83/311-563
Weboldal: www.elmenygazdasag.hu
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook: www.facebook.com/Georgikon.Major/

Egyéb információ:
A kiállítások és az élménygazdaság külön jeggyel is látogathatók.
Iskolai csoportok számára – ha múzeumunknál igazolást kérnek – a látogatáshoz a MÁV ingyenes vasúti közlekedést biztosít. Részletek: www.elmenygazdaság.hu/hu/muzeumpedagogia/kiallitasokban-tartott-foglalkozasok
Igényelhető: múzeumpedagógiai foglalkozás, a látogatáshoz vezetés vagy MP3 lejátszó
A parkolás ingyenes.
Bérelhető helyszínek: előadóterem, udvar, pihenő és sütőhely

 
 
 

 

agrrminisztrium