HELIKON KASTÉLYMÚZEUM

A város kulturális rangját leghíresebb birtokosai, a Festeticsek teremtették meg. XVIII. századi kastélyuk fő látnivalója a Kastélymúzeum és a Hintómúzeum. Az épületben rangos koncertek, mesterkurzusok nyújtanak élményt a komolyzene kedvelőinek. 7,2 hektáros angol stílusú parkját növényritkaságok díszítik.

Állandó kiállítások:

Főúri életforma és Helikon könyvtár a kastély főépületében. A 18-19. századi főúri életformát bemutató állandó kiállítás 18 termet foglal magába.

Hintómúzeum. A Festetics család szépen felújított istállójában és kocsiházában megnyílt hintómúzeum képet ad arról,  hogy 80-100 évvel ezelőtt mivel utazott a társadalom módosabb része.

Az új múzeumépületben kapott helyet a Vadászati Múzeum. Van trófeaterme, és a  kiállításon találkozhatunk a régmúlt és a közelmúlt fegyvereivel.

Az új múzeumépület tetőterében Európa egyik legnagyobb, több mint 500 m2-es Történelmi modellvasút terepasztala készült el, amely három nagy egységből áll.

A 2012-ben megnyílt Pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititől Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával.

2016. tavaszán nyitotta meg kapuit az Amazon Ház Látogatóközpont. A Főúri utazások és úti kalandok címmel megnyílt kiállítás az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedés történetét tárja a látogatók elé.

A Festetics kastély

A több mint negyedévezredes Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiséggel büszkélkedhet és ezzel Magyarország három legnagyobb, barokk kastélyainak egyike lett.

 

Bámulatos szépsége az elmúlt századokban is koronás főket, főhercegeket, diplomatákat, híres családok tagjait vonzott ide. Az utóbbi két évtizedben olyan neves látogatói voltak, mint a belga királyi pár, Göncz Árpád, Mádl Ferenc valamint Portugália, Németország, Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Lengyelország, Olaszország és a Kínai Népköztársaság és a Vietnámi Szocialista Köztársaság elnökei. A Festetics-kastély ma múzeum és konferencia központ. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg. Zenei rendezvényei megközelítik a százat.

A kastély parkjába a díszes főkapun juthatunk be. Évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek ki a kertészek a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba. Az előkertet vadgesztenyefák, török mogyoró, orgonák, fekete fenyők és más fák, bokrok mellett két klasszikus szépségű japánakác, és Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti.

A park több évszázados fáinak lombjai alatt nyári estéken klasszikus színházi előadásokat élvezhet az ide látogató vagy gyertyafényes, zenés éjszakai kastély-látogatáson vehet részt. Kívánságra a kiállításokon tárlatvezető ad információkat, német, angol, olasz, orosz nyelven.

A kastély szobrokkal díszített nyugati homlokzatával szemben két szökőkutat is magába foglaló francia kertben gyönyörködhetünk, amely mögött tízhektáros angolpark húzódik. A sétányok a park ősöreg fák között kanyarognak, köztük 400 éves is akad. A parkot a Festetics család céltudatosan szépítette, gazdagította növényritkaságokkal is. Több mint 50 fafaj és bokorfaj hűvöse alatt lehet sétálni vagy a padokon megpihenni. Közben eljutunk egy tavacskához, kis vízeséssel kombinált sziklakerthez, valamint a híres oroszlános kúthoz, amelyből nyáron friss, iható víz csorog. A kastélykert hátsó traktusában áll a kocsiház és istálló díszes épülete, amelyben a Hintómúzeumot találjuk.

Ily módon, ha a kastély összes kiállítását, parkját nyugodtan meg akarja nézni, legalább jó néhány órát rá kell szánnia!

További információ:
8360 Keszthely, Kastély u. 1.
Telefon: +36(83)312-190 +36(83) 312-191
+36(83) 311-192
Fax: +36(83)315-039

 

www.helikonkastely.hu

 

 
 
 
 

 

agrrminisztrium