KESZTHELYI NYOLCAS

Képkivágás
Északi kör 4-5 km séta

1. A kastélytól északra fekvő Sopron utcai parkolóból indulva érdemes az útirányt először keletre, a Vadászati Múzeum felé venni a Bástya utcán keresztül.

2. A múzeum és a park megtekintése után a Bercsényi utcán sétálva a kereszteződés után a keleti oldalon található a régi Georgikon területe, melynek egy része a mezőgazdasági múzeumnak ad helyet. A múzeum udvarán szintén lehet parkolni.

3. A Georgikon megtekintése után tovább sétálva üzletek, étterem és kávézó található, majd a körforgalomnál nyugat felé fordulva, a Széchenyi utca a Fő térre vezet. Útközben elsétálunk a mai Georgikon központi épülete mellett. Kalandos kedvűek az egyetem épülete előtt besétálhatnak a Deák Ferenc utcába, melyet több sikátor köt
össze a Fő térrel. A Sörház utca a tér déli végéhez vezet.

4. A Fő tér déli részén a gótikus templom áll, mellette a parkosított várkert alkalmas a megpihenésre.

5. A Fő tér északi részén áll a helyére visszaállított barokk Szentháromság szobor, a Városháza, és a gimnázium patinás épületével.

6. A Szentháromság szobortól a Festetics kastély felé sétáló utcán mehetünk tovább. Utunkat barokk és historizáló műemlék házak sora kíséri. A jobboldali házsorból kissé kilógó lakóépület a híres Goldmark-ház, melynek udvarában található a Zsinagóga.

7. A Szalasztó utcát keresztezve elénk tárul a kastélypark impozáns főkapuja. A felújított park és a kastély önmagában is alkalmas úti cél, sok látnivalójával, tágas tereivel.

8. Az északi kapu a Sopron utcára nyílik, ahol visszatérünk kiindulási helyünkre. A séta zárásaként még értékes műemlékek mellett sétálunk el, amelyben kézművesek kaptak helyet.


Déli kör 4-5 km séta

1. Ha gyalogos túránkat a pályaudvarról indítjuk, először a Helikon-park vonz minket magához szép fáival közepén klasszicista emlékművel. A szélén körbesétálva egységes stílusú kézműves munkával díszített villasorban gyönyörködhetünk. A park vasúti átjárókkal van összekötve a Balaton-parti sétánnyal.

2. A középső sétány nyugati végén Vörösmarty és a Petőfi utca sarkán Egry József lakóháza látható. Balaton utca egyenesen a Kossuth Lajos utcára visz a Fő tér közelébe, a többi kicsit zegzugosan, de ugyanoda vezet.

3. Az Erzsébet királyné útján a Fő tér felé folytatódik a villasor. Ezen a szakaszon több étterem és kávéház található. A Kossuth Lajos utca felé kaptatva a régi, még szabályozatlan tómeder szélére kapaszkodunk fel.

4. A Fő tér nevezetességeit megtekintve, vagy tovább megyünk észak felé, vagy visszakanyarodunk déli irányba, az két háború között épült nagypolgári lakóházak között sétálva. Az út elején fontos középületek találhatók: posta, okmányiroda, iskola.

5. A Hunyadi utcánál érdemes lekanyarodni a református templom felé, amely Szeghalmi Bálint tervei alapján épült.

6. A templom előtti kis utcában délfelé kanyarodva, a villanegyeden át eljutunk, a Balatoni múzeumhoz.

7. A múzeumot elhagyva a Kossuth Lajos utca túl oldalán van a Szent Miklós temető, melyben több száz éves síremlékek találhatók, nagyon szép a temető kereszt is. Különleges látni való a temető kápolna homlokzatán 10 évvel ezelőtt feltárt és restaurált középkori freskó, valamint a Festetics mauzóleum.

8. A temető főbejáratával szemközt az ABC melletti Madách utca a Balaton-parti Csík Ferenc sétányra vezet, de a pályaudvar is rövid úton elérhető. A Halászcsárda és a Helikon Szálloda közötti 2 km-es parti sétány a változatos, vonzó célpont.

 

agrrminisztrium