Keszthelyi értéknap, gimnáziumi csoportoknak  vetélkedő 9-12. osztályosok részére

(2022.06.08.)

 

 

DSC 0373    DSC 0481

DSC 0515    DSC 0520

 

 

 

 

Csányi Zoltán:  Keszthelyi Értékek, Keszthelyi templomok bemutatása

( 2022.04.20.)

 

Csnyi Zoltn

 

 

 

Bereczky Szilárd: A Goldmark Károly Művelődési Központ Szakköreinek története

(2022.02.04.)

 

Bereczky Szilrd1    BereczSz2

 

 

Szelestei Tamás: A Keszthelyi Gimnázium története

(2022.03.04.) 

 

Szelestei T2    Szelestei Tams1

 

Cservenka Dóra: Keszthelyi kórusok és a Nagyváthy Néptáncegyüttes története

(2022.01.20.)

 

DSCF1021 Cservenka    DSCF1021    DSCF1022   DSCF10222 2

 

 

 

Cservenka Dóra: Keszthely híres nőalakjai

(2020.10.26.)

 

  

 

 

 

Kocsis László: Bakonyi Károly életműve

(2020.09.08.)

 

aojpefpomeaefnap   icbpmmjicbaeojib   ooejdoeacioklghe   oofiidipdjhhabic 

dr. Kocsis László professzor, dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életművét mutatta be az egybegyűlt érdeklődőknek.

 

 

Csányi Zoltán: Keszthelyi költők, írók bemutatása

(2020.01.14.)


ijknapklgpjgnind  

Csányi Zoltán keszthelyi írókról, költőkről tartott  előadást.

 

Tar Ferenc: „Cool-Túra"-A Festeticsek Keszthelyen előadás (2019.11.22.)

   

Tar Ferenc történész a Festetics családról tartott előadásában sok érdekességet tudhattunk meg.

 

 

Keszthelyi Értéknap

2019. November 22-én került sor a Keszthelyi Értéknap megszervezésére.

Ennek keretén belül a keszthelyi 7-8. osztályosokat 11 csapat képviselte a „Cool-túra” - A Festeticsek Keszthelyen játékos vetélkedőn.

Minden résztvevő oklevélben részesült, a diákok tudását Hungarikum társasjátékkal jutalmazták.

A “Keszthely Kincse” okleveleket Csótár András, a Keszthelyi Értéktár Bizottság elnöke, valamint Vozár Péterné alpolgármester adta át.

A Keszthelyi értéktárba kerültek, valamint a megtisztelő "Keszthely kincse" címmel lettek megjutalmazva:

1. Keszthelyi Zsinagóga-Bibliakert-Temető (Rejtő Gábor, az EMIH Keszthelyi Hitközség elnöke)

2. Keszthelyi Városi Karnevál, amelyet a Balatoni Borbarát Hölgyek hívtak életre. ( Dévényiné Balogh Gyöngyi-Balatoni Borbarát Hölgyek elnöke)

DSC 0733 DSC 0872

  DSC 0881

 

Balatoni Botond

Az ütős BB” – ezzel a címmel rendezte meg a keszthelyi Hungarikum Klub gasztronómiai sajtófogadását az új krumpli dicsérete jegyében. A főszereplő az új államilag elismert fajta, a Balatoni Botond volt. A színház Simándy termében az előadások után ételbemutatón és kóstolón tapasztalhatták meg a résztvevők, hogy mennyire sokféle fogás készíthető el a burgonyából.


 

 

Dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója bemutatta a legújabb keszthelyi fajtát, a Botondot. Főbb ismérvei: rózsa héjú, világossárga húsú, gömbölyded alakú, nagyon piacos megjelenésű, „B” főzési típusú, nem lisztes. Jellemzőiben teljesen megfelel a hazai fogyasztói elvárásoknak, emellett még finom is. Az igazgató azt reméli, hogy nevéhez méltóan várhatóan gyorsan be fog törni a hazai piacra. Előadásában nem csak a Botondról ejtett szó, ugyanis az elmúlt több mint ötven év munkájának eredményeként az intézet 14 fajtája kapott állami minősítést, illetve szerepel az Európai Unió fajtalistáján.

 

A szakma képviselőin és a Hungarikum Klub tagjain kívül jelen voltak a felhasználók is, akik folyamatosan tesztelik a keszthelyi alapanyagokat. Somogyi Zoltán „Max” gasztroblogger a főzéstől a sütésen át a salátakészítésig végigpróbálta már a keszthelyi fajtákat, és valóban megkönnyíti a helytálló kategóriákba sorolás a velük végzett konyhatechnológiai műveleteket.

A Burgonyakutatási Központ tavaly csatlakozott a Prémium Hungarikum Egyesülethez, mely azzal a céllal alakult meg, hogy összegyűjtse a Kárpát-medence minőségi termékeit és szolgáltatásait.Danyi Éva elnök örömét fejezte ki, hogy egy ilyen nagy múltú és sikeres intézményt tudhatnak tagjaik között. Elismerően szólt a Burgonyakutatási Központ szakmai munkájáról, hiszen ennek köszönhető, hogy négy keszthelyi fajta, a Balatoni rózsa, a Katica, a Démon és a Somogyi kifli már tavaly megkapta a „Prémium Hungarikum” minősítést, és idén a Botond is eséllyel pályázik rá.

A gasztronómiai sajtófogadáson nem csak nyersen lehetett megismerkedni a gumós növénnyel. Ételbemutató és kóstoló keretében különböző salátákkal, levesekkel, rakott, töltött, lecsós és paprikás krumplival, valamint desszertként almás tócsival készültek a szervezők. És persze, hogy az ízletes ételek jobban csússzanak, Brazsil József családi birtokáról zamatos borokat, stílszerűen hungarikum fajtákat hozott, melyek zászlóshajója a Bakator rozé volt.

Keszthelyi Televízió – Kalapos István

 

agrrminisztrium